Szklarnie i tunele foliowe umożliwiają rolnikom utrzymanie odpowiednich warunków upraw. Co więcej, wydłużają także czas hodowli wielu roślin. Koniecznym elementem po zebraniu plonów jest właściwe przygotowanie szklarni do następnego sezonu. Jednym z kroków jest dezynfekcja szklarni. W jaki sposób skutecznie ją przeprowadzić?

Kiedy przeprowadzić dezynfekcję szklarni?

Zwykle w szklarniach całorocznych uprawy odbywają się bez przerwy. Dlatego etapy czyszczenia i dezynfekcji przeprowadza się pomiędzy zbiorem a rozpoczęciem kolejnego sadzenia. Pierwszym etapem powinno być usunięcie wszystkich roślin i ich pozostałości, aby możliwe było dokładne przeprowadzenie dezynfekcji.

Niektórzy rolnicy wykonują też w tym czasie prace renowacyjne. Wówczas działania skupiają się na przygotowaniu gleby oraz dezynfekcji narzędzi, pojemników i innych elementów wyposażenia.

Dlaczego dezynfekcja szklarni jest istotna?

Dezynfekcja szklarni jest ważna dla ochrony roślin i zapobiegania chorobom. W szklarni panują warunki sprzyjające uprawie roślin, ale jednocześnie wzrasta ryzyko rozwoju szkodników, bakterii czy pleśni. Co więcej, patogeny te mogą przetrwać mimo zakończenia sezonu wegetacyjnego i pojawić się w kolejnym roku. Regularna dezynfekcja usuwa niepożądane mikroorganizmy, co przekłada się na poprawę wydajności i wzrostu roślin.

Kolejnym ważnym aspektem jest poprawa jakości gleby. Dezynfekcja pozwala na usunięcie patogenów znajdujących się w resztkach organicznych w glebie. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne, a to skutkuje wyższymi plonami  w kolejnych sezonach. 

https://www.youtube.com/watch?v=bnU0CEnXtHE&feature=youtu.be

Dezynfekcja szklarni - Zamgławiacze FPP

Skutecznym rozwiązaniem w walce z patogenami i poprawą jakości gleby jest zastosowanie zamgławiacza FPP-TURBO. Urządzenie to wytwarza niewielkie krople substancji dezynfekującej, które osadzają się na powierzchniach z bardzo wysoką skutecznością i długo utrzymują się w powietrzu.

Metoda zamgławiania pozwala na równomierne pokrycie całego obszaru środkiem chemicznym. Zamgławiacze charakteryzują się cichą pracą, a ich użycie pozwala ograniczyć pracę człowieka w trudnych warunkach.

Dezynfekcja szklarni - krok po kroku

Proces dezynfekcji jest czasochłonny, ale zastosowanie zamgławiacza znacząco skraca czas pracy dzięki wysokiej precyzji aplikacji środków. Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy:

  • usunąć resztki roślinne – liście, łodygi i korzenie, a także organiczne pozostałości po chorych gatunkach.
  • wyczyścić szklarnię – przygotowując powierzchnię do dezynfekcji.

Dopiero po tych dwóch krokach, należy przeprowadzić zamgławianie – za pomocą wytwornicy aerozoli (zamgławiacza), która umożliwia aplikację preparatów rozpuszczających się w wodzie lub olejach.

Co więcej, zamgławiacz może być również wykorzystywany w trakcie sezonu szklarniowego (w zależności od rodzaju uprawy), np. do utrzymywania właściwej wilgotności w obiekcie, czy ochrony roślin. Oprócz dezynfekcji szklarni warto zadbać o narzędzia oraz przygotowanie gleby na nadchodzący sezon.