Dezynfekcja stanowi podstawę dbania o higienę oraz czystość w lokalach, w których sprzęt i powierzchnie mają kontakt z żywnością lub są to miejsca użyteczności publicznej, między innymi placówki medyczne czy hotele. Dezynfekcję stosuje się w celu zniszczenia drobnoustrojów, które mogą wywołać choroby lub zatrucie pokarmowe. Jakie metody dezynfekcji są najskuteczniejsze i jakie środki wybrać? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Rodzaje dezynfekcji

Dezynfekcja to zabieg, podczas którego zostają zniszczone wirusy, bakterie oraz inne szkodliwe patogeny. Wyróżnia się trzy rodzaje dezynfekcji:

  • fizyczną – za pomocą pary wodnej o temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza, której używa się zazwyczaj do dezynfekcji sprzętu,
  • chemiczną – polega na stosowaniu środków, które wykazują właściwości bakteriobójcze (na bazie alkoholu, fenoli, utleniaczy). Do metod chemicznych zalicza się też mydło i żele do dezynfekcji,
  • termiczno-chemiczną – to zastosowanie któregoś z powyższych rodzajów w połączeniu z wysoką temperaturą.

Dezynfekcja metodą zamgławiania

Zamgławianie to jedna z chemicznych metod dezynfekcji. Polega ona na rozpyleniu środka dezynfekującego wraz ze strumieniem powietrza. Sucha mgła natychmiast dociera do każdej powierzchni, rozpraszając się po całym wnętrzu.

Urządzenia do dezynfekcji metodą zamgławiania działają na zasadzie syfonu. Wentylator ma za zadanie generować gaz nośny, który następnie zderza się ze środkiem dezynfekującym, pompowanym przez dyszę urządzenia.

Urządzenia do zamgławiania wykorzystuje się najczęściej do dezynfekcji takich pomieszczeń, jak:

  • laboratoria,
  • szpitale,
  • gabinety.

Zamgławiacze stosuje się również do dezynfekcji pojazdów, np. karetek, czy powierzchni ścian, sufitów, podłóg, a także powietrza. Zamgławiacze dostępne w ofercie sklepu Fair Play Plus dzielą się na:

  • ręczne,
  • plecakowe,
  • wózkowe.

Sprawdź naszą ofertę skutecznych środków do dezynfekcji