Czystość w placówkach gastronomicznych wpływa nie tylko na doznania wizualne klientów. Poza oczywistym wymogiem higieniczno-sanitarnym utrzymanie czystości wyposażenia restauracji, piekarni, czy cukierni wpływa również na smak i jakość serwowanych tam potraw. A to jest najważniejsze przy ocenie przez klienta lokalu i przekłada się na liczbę zadowolonych klientów.
Utrzymanie w czystości takich urządzeń, jak piec piekarniczy, piec konwekcyjny, czy piec do pieczenia pizzy, powinno być realizowane w sposób profesjonalny. Profesjonalizm oznacza tu użycie odpowiednich środków czystości i urządzeń czyszczących, które zapewnią bezpieczeństwo klientów, dobry smak potraw oraz wieloletnie użytkowanie urządzeń.
Wysoka temperatura wewnątrz pieca powoduje, że tłuszcz, cukier, resztki potraw mogą osadzać się na wewnętrznych ściankach pieca, a następnie przenosić się na kolejne przygotowywane dania, psując ich smak i zapach. To z kolei odstrasza klientów i wpływa na zarobki danej restauracji, czy piekarni. Zwęglone resztki jedzenia wydzielają również toksyczne substancje, które przenikają do przygotowywanego jedzenia, dlatego systematyczne czyszczenie tych urządzeń jest tak bardzo ważne.
Systematyczność w czyszczeniu pieców piekarniczych jest bardzo istotna, ponieważ nawarstwiające się resztki pokarmów i zanieczyszczenia zapiekane w wysokiej temperaturze po dłuższym czasie będą jeszcze trudniejsze do usunięcia. Dlatego nie należy dopuszczać do momentu, w którym do doczyszczenia pieca trzeba będzie użyć bardzo agresywnych środków, które są drogie, ale również mogą zniszczyć czyszczoną powierzchnię pieca.
Bieżące czyszczenie urządzeń przynosi znacznie lepsze efekty. Systematyczne utrzymanie czystości okazuje się być tańsze i przedłuża żywotność i efektywność pieca. Najlepiej to robić po każdym zakończonym dniu pracy. Dzięki temu nie dojdzie do kolejnych zabrudzeń, osadzania się tłuszczu, cukru, czy innych resztek pokarmów, a proces czyszczenia będzie przebiegał szybciej i łatwiej. W dodatku będzie można zastosować bardziej łagodne substancje powierzchniowo-czynne, które nie narażą pieca na uszkodzenia.
Przed myciem pieca dobrze jest usunąć z niego resztki, które jeszcze nie zdążyły przylgnąć i zapiec się na wewnętrznej powierzchni urządzenia. W przypadku dużych pieców piekarniczych, które działają niemal na okrągło, odkurzacz piekarniczy staje się wręcz nieodzowny, bo pozwala na usuwanie resztek i zanieczyszczeń w trakcie pracy pieca.
Do tego idealnie się nadaje odkurzacz do pracy na sucho/mokro GHIBLI AS 400 IK o dobrej wydajności i dużej mocy. Wyposażony jest w metalowy wózek z 4 obrotowymi kółkami (Ø 100 mm), aby zapewnić maksymalną mobilność na każdym rodzaju powierzchni i zbiornik ze stali nierdzewnej.
![]() |
![]() |
|
W standardowym wyposażeniu odkurzacza jest: sztywna rura ssąca, ssawy na sucho i na mokro, ssawa szczelinowa, okrągła szczotka, elastyczny wąż o długości 2,5 metra i filtr z włókniny. Odkurzacz ze standardowymi akcesoriami może być wykorzystywany wszędzie, jako odkurzacz przemysłowy o bardzo dużej mocy.
Odkurzacz zyskuje nowe przeznaczenie, gdy uzupełni się go o zestaw piekarniczy, w skład którego wchodzą: odporny na wysoką temperaturę (300 oC) 3 metrowy wąż ssący, przedłużki z osłoną termiczną o łącznej długości 3 m, ssawa z gumami zbierającymi odporna na wysoką temperaturę, filtr samoczyszczący odporny na zawilgocenia i wysoką temperaturę wykonany z włókna szklanego oraz przewód antystatyczny. Ten zestaw pozwala na czyszczenie każdego pieca, nawet w czasie dnia pracy. Dzięki temu na koniec dnia mycie pieca staje się jeszcze prostsze i zużywa się mniej środków chemicznych.
Należy pamiętać, że wszystkie środki czystości stosowane do mycia pieców piekarniczych muszą posiadać certyfikat dopuszczający preparat do stosowania w przemyśle spożywczym.
Do takich środków należy Buzil G 435 Bistro, zasadowy środek do czyszczenia bieżącego, intensywnego i gruntownego powierzchni odpornych na działania zasad. Usuwa mocne zabrudzenia olejowo-tłuszczowe oraz białkowe i jest odpowiedni do czyszczenia pianowego.
Do czyszczenia pieców piekarniczych, grillów, rusztów i konwektomatów nadaje się również Buzil G576 Buz Grilmaster, zasadowy środek, który usuwa mocne zabrudzenia olejowo-tłuszczowe oraz białkowe, rozpuszcza przyschnięte resztki oraz ślady po grillowaniu, pieczeniu i smażeniu. Można go stosować w maszynach nisko- i wysokociśnieniowych lub w wytwornicy piany.
Do czyszczenia zewnętrznych powierzchni pieca ze stali nierdzewnej i innych powierzchni odpornych na działanie kwasów można zastosować Buzil G507 Buz Metasoft, Środek usuwa stare zabrudzenia tłuszczowe, resztki organiczne i naloty rdzy, Dzięki efektowi skraplania pozostawia powłokę ochronną o wysokim połysku. Do zastosowania w wytwornicy piany.
Wszystkie preparaty myjące stosowane w przemyśle spożywczym powinny być spłukiwane bieżącą pitną wodą, a przy ich używaniu należy stosować środki ochrony osobistej: fartuchy, rękawice i okulary ochronne. Każdą część urządzenia należy czyścić preparatem odpowiednim dla rodzaju powierzchni.
Utrzymanie pieców piekarniczych w należytej czystości nie tylko wpływa na walory smakowe przygotowywanych w nich produktów, ale również na żywotność i wydajność urządzenia: zmniejsza zużycie prądu, skraca czas rozruchu i wydłuża okres eksploatacji. A wszystko to przekłada się na zmniejszenie kosztów użytkowania pieca.